Hem Blomsterfest Besöka utställningen Pressmaterial Länkar


left.jpg

BLOMSTERFEST


Vi som arbetar med Blomsterfest är Paulina Landin, landskapsingenjör och Katarina Nordlander, trädgårdsmästare.
Här har vi presenterat några av de utställningar vi
genomfört sedan vi började arbeta tillsammans 2005.

”Tulpaner, tulpaner”
Våren 2006, hade vi i Blomsterfest, en tulpanutställning i orangeriet vid Ulriksdals slott i Stockholm. Utställningen ”Tulpaner, tulpaner”, visade hundra historiska tulpansorter från lökmuséet Hortus Bulborum i Holland, hundra moderna tulpansorter men även scenerier och arrangemang med tulpaner i samspel med nationalmuseums skulptursamling.

”Upp Amaryllis”
Vintern 2006 arrangerade Drottningholms slottsförvaltning i samarbete med Blomsterfest en exklusiv blomsterutställning, ”Upp Amaryllis”, på Drottningholms slott som visade amaryllisens stora variationsrikedom och skönhet i arrangemang, scenerier och i kruka.

”Blomstrande vår”
Våren 2007 återvände vi i Blomsterfest till orangeriet vid Ulriksdals slott med utställningen "Blomstrande vår". Utställningen visade en stor mängd moderna och historiska hyacinter och påsk/pingstliljor men även scenerier och arrangemang med växtmaterialet i samspel med nationalmuseums skulptursamling.

”Flora Chinensis”- en svensk trädgård med kinesisk inspiration.
Sommaren 2007 fick Blomsterfest och Gunnar Kaj uppdraget att skapa en trädgård på Sigtunahöjdens Hotel och Konferensanläggning i Sigtuna till deras stora Kinafestival som pågick från 1 juli – 5 augusti 2007. Trädgården blev en svensk tolkning av den kinesiska trädgården. Idéträdgården bestod av flera små enheter med kinesisk karaktär, såsom bland annat en kinesisk paviljong, en månport samt en bambuskog. Alla växter valdes med omsorg och samtliga hade sitt ursprung i Kina.

”Jul, jul, blomstrande jul”
Vintern 2007 bjöd Drottningholms slottsförvaltning och Blomsterfest åter igen in till en blomstrande julfest i Drottningholms slott.
Temat var ”julens blommor”. Mängder av blommor, allt från skira iskonvaljer, hyacinter, julrosor och amaryllis, till exklusiva sorter av både uppstammade azaleor och julstjärnor kom att pryda Drottningholms slotts olika salar och trapphus. Scenerier med blommor, julgranar och ett blomstrande julbord var några av höjdpunkterna på ”Jul, jul, blomstrande jul”.

”Historisk Vår”
Våren 2008 visades en exklusiv blomsterutställning i den underbart vackra Déjeunersalongen i Drottningholmsteatern samt i Svanhuset och i Götiska tornet som ligger ute i den engelska parken. Där visades bl.a. hyacinter från Alan Ship’s National Collection of Hyacinths i England och tulpaner från Hortus Bulborums tulpanmuseum i Holland. Men också krokus och pärlhyacinter, penséer, snödroppar, fritillaria m.m. och mitt i blomsterprakten upptäcktes sagolikt vackra kostymer från några av teaterns föreställningar som förstärkte känslan av att ha blivit förflyttad till ett levande 1700-tal.

”Viola”
Våren 2009 återvände vi till den vackra Déjeunersalongen i Drottningholmsteater med utställningen "Viola". Här kunde besökaren uppleva ett hundratal olika sorters violer och penséer men även blomsterscenerier och arrangemang i samspel med rekvisita från teatern.

Utställningarna utformades av Gunnar Kaj, som bland annat är känd för sina blomsterdekorationer till Nobelfesten.


Blomsterfest.jpg
Katarina Nordlander och Paulina Landin planterar historiska tulpanlökar till utställningen "Tulpaner, tulpaner".


Sidansvarig: Webmaster,
paulina.landin@blomsterfest.se